DSpace
 

DSpace at Bangkok University >
Graduate School >
Master Degree >
Independent Studies - Master >

Please use this identifier to cite or link to this item: http://dspace.bu.ac.th/jspui/handle/123456789/1848

Title: การศึกษาเรื่องแรงจูงใจ สภาพแวดล้อมในการทำงานที่ส่งผลต่อความผูกพันต่อองค์กร: กรณีศึกษา บริษัท พี.วาย.ฟู้ดส์ จำกัด
Other Titles: A study of motivation and workplace environment affecting organizational commitment: a case study of P.y. foods co., ltd.
Authors: จุฑาธิป วีระมโนกุล
Keywords: แรงจูงใจ
สภาพแวดล้อมในการทำงาน
ความผูกพันต่อองค์กร
Issue Date: 2559
Publisher: มหาวิทยาลัยกรุงเทพ
Abstract: งานวิจัยนี้จึงมีวัตถุประสงค์เพื่อ 1) ศึกษาความแตกต่างของปัจจัยส่วนบุคคลด้าน เพศ อายุ การศึกษา ระยะเวลาปฏิบัติงาน ที่มีต่อความผูกพันต่อองค์กร 2) เพื่อศึกษาแรงจูงใจ และสภาพแวดล้อมในการทำงาน ที่มีต่อความผูกพันต่อองค์กร 3) เพื่อศึกษาระดับความผูกพันของพนักงานบริษัท พี.วาย.ฟู้ดส์ จำกัด เก็บรวบรวมข้อมูลโดยใช้แบบสอบถามจากกลุ่มตัวอย่างจำนวน 400 คน ทดสอบความตรงของเนื้อหาและความน่าเชื่อถือด้วยวิธีของครอนบาร์คกับกลุ่มตัวอย่างจำนวน 30 คน ได้ระดับความเชื่อมั่น 0.943 วิเคราะห์ข้อมูลด้วยสถิติเชิงพรรณนา ได้แก่ ค่าร้อยละ (Percentage) ค่าเฉลี่ย (Mean) และส่วนเบี่ยงเบนมาตรฐาน (Standard deviation) สถิติเชิงอนุมานด้วย ได้แก่ การหาความสัมพันธ์แบบถดถอยเชิงพหุ (Multiple Regression Analysis) ผลการศึกษาพบว่า กลุ่มตัวอย่างส่วนใหญ่เป็นเพศหญิง มีอายุต่ำกว่า 30 ปี มีระดับการศึกษาต่ำกว่าปริญญาตรี ระยะเวลาปฏิบัติงาน 5-15 ปี มีความเห็นต่อแรงจูงใจในการทำงาน, สภาพแวดล้อมในการทำงาน, และความผูกพันต่อองค์กรอยู่ในระดับมาก (3.74, 3.75, และ3.88 ตามลำดับ) และพบว่าบุคลากรที่มีเพศ อายุ ระดับการศึกษา และระยะเวลาปฏิบัติงานที่แตกต่างกัน มีความผูกพันต่อองค์กรไม่แตกต่างกัน ปัจจัยด้านแรงจูงใจ ประกอบด้วย ปัจจัยจูงใจ และปัจจัยค้ำจุน มีผลต่อความผูกพันต่อองค์กร และปัจจัยด้านสภาพแวดล้อมในการทำงาน ประกอบด้วย ความมั่นคงปลอดภัย โอกาสก้าวหน้าในการทำงาน ค่าจ้าง การติดต่อสื่อสาร สวัสดิการหรือผลประโยชน์อื่นๆ มีผลต่อความผูกพันต่อองค์กรอย่างมีนัยสำคัญ 0.05
The objectives of this research were 1) to study the difference of personal factors including gender, age, education and employment period affecting organizational commitment, 2) to examine the factors of motivation and workplace environment affecting organizational commitment, and 3) to determine the level of organizational commitment of the employees at P.Y. Foods Co., Ltd. Questionnaires were used as the data collection tool and distributed to 400 participants. They were checked for the content validity and reliability using the Cronbach’s Alpha test with a sample group of 30, and had a reliability value of 0.943. The statistical data analysis was conducted using the descriptive statistics including percentage, mean, standard deviation, and the inferential statistics including Multiple Regression Analysis. Demographic data showed that most respondents were female, aged lower than 30 years old, had an academic degree lower than the bachelor’s degree, and employment period of 5-15 years. Their opinion regarding the aspects of work motivation, workplace environment, and organizational commitment was at a high level (3.74, 3.75, and 3.88, respectively). It was also found that employees with different genders, ages, academic degrees, and employment period had no difference in their organizational commitment. In addition, both motivation factor and maintenance factor had an effect on their organizational commitment. The study also revealed that workplace environment factors including stability and security, career advancement, salary, communication, and welfare and benefits had an influence on the organizational commitment, with a statistical significance of 0.05.
Description: การค้นคว้าอิสระ (บธ.ม.)--บัณฑิตวิทยาลัย มหาวิทยาลัยกรุงเทพ, 2557
Advisor(s): พิศสุภา ปัจฉิมสวัสดิ์
URI: http://dspace.bu.ac.th/jspui/handle/123456789/1848
Appears in Collections:Independent Studies - Master
Independent Studies

Files in This Item:

File Description SizeFormat
jutathip_veer.pdf3.68 MBAdobe PDFView/Open
View Statistics

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.

 

  DSpace Software Copyright © 2002-2010  Duraspace - Feedback