DSpace
 

DSpace at Bangkok University >
Graduate School >
Master Degree >
Independent Studies - Master >

Please use this identifier to cite or link to this item: http://dspace.bu.ac.th/jspui/handle/123456789/1733

Title: สมรรถนะผู้บริหาร การพัฒนาบุคลากร และส่วนประสมการตลาด (9Ps) ที่ส่งผลต่อความพร้อมในการเข้าสู่ประชาคมเศรษฐกิจอาเซียน: กรณีศึกษาบริษัทอุตสาหกรรมอาหารแห่งหนึ่ง
Other Titles: Managerial Competency, Human Resource Development, and Marketing Mix (9Ps) Affecting the Readiness for Entering the ASEAN Economic Community: The Case Study of a Food Industry Company
Authors: ชุติกาญจน์ แก่นโส
Keywords: เออีซี
ประชาคมเศรษฐกิจอาเซียน
Issue Date: 2558
Publisher: มหาวิทยาลัยกรุงเทพ
Abstract: งานวิจัยนี้มีวัตถุประสงค์เพื่อศึกษาสมรรถนะผู้บริหาร การพัฒนาบุคลากร และส่วนประสมการตลาด (9Ps) ที่ส่งผลต่อความพร้อมในการเข้าสู่ประชาคมเศรษฐกิจอาเซียน: กรณีศึกษาบริษัทอุตสาหกรรมอาหารแห่งหนึ่ง โดยใช้แบบสอบถามปลายปิดที่ผ่านการทดสอบความตรงของเนื้อหาและมีระดับความเชื่อมั่นโดยรวม เท่ากับ .951 ในการเก็บรวบรวมข้อมูลจากผู้บริหารและพนักงานของบริษัทอุตสาหกรรมอาหารแห่งหนึ่ง จำนวน 205 คน และวิเคราะห์ข้อมูล โดยใช้การวิเคราะห์ความถดถอยเชิงพหุคูณ ผลการศึกษาพบว่า ผู้ตอบแบบสอบถามส่วนใหญ่เป็นเพศหญิง มีอายุระหว่าง 31 – 45 ปี มีการศึกษาระดับปริญญาตรี มีรายได้เฉลี่ยต่อเดือนต่ำกว่า 15,001 – 25,000 บาท และส่วนใหญ่มีประสบการณ์มากกว่า 3 ปี ในการทำงานที่บริษัทอุตสาหกรรมอาหารแห่งหนึ่ง ผลการทดสอบสมมติฐาน พบว่า ปัจจัยที่ส่งผลต่อความพร้อมในการเข้าสู่ประชาคมเศรษฐกิจอาเซียน: กรณีศึกษาบริษัทอุตสาหกรรมอาหารแห่งหนึ่ง อย่างมีนัยสำคัญทางสถิติที่ระดับ .05 ได้แก่ สมรรถนะผู้บริหาร ด้านการสร้างแรงจูงใจ และส่วนประสมการตลาด ด้านบุคลากร ด้านบรรจุภัณฑ์ ด้านช่องทางการชำระเงิน โดยร่วมกันพยากรณ์การส่งผลต่อความพร้อมในการเข้าสู่ประชาคมเศรษฐกิจอาเซียน: กรณีศึกษาบริษัทอุตสาหกรรมอาหารแห่งหนึ่ง ได้ร้อยละ 83 ในขณะที่สมรรถนะผู้บริหาร ด้านความเป็นผู้นำ ด้านการวางแผน ด้านการควบคุมดูแลมอบหมายงาน การพัฒนาบุคลากร ส่วนประสมการตลาด ด้านผลิตภัณฑ์ ด้านราคา ด้านช่องทางการจัดจำหน่าย ด้านการส่งเสริมการตลาด ด้านลักษณะทางกายภาพ และด้านกระบวนการจัดการ ไม่ส่งผลต่อความพร้อมในการเข้าสู่ประชาคมเศรษฐกิจอาเซียน: กรณีศึกษาบริษัทอุตสาหกรรมอาหารแห่งหนึ่ง
This research was aimed to study the managerial competency, human resource development, and marketing mix (9Ps) affecting the readiness for entering the ASEAN Economic Community: the case study of a food industry company. Closed-ended survey questionnaires were reviewed the validity of content by experts and tested for reliability with the overall alpha of .951 and implemented to collect data from 205 executives and officers of the food industry company. Additionally, data were statistically analyzed by using multiple regressions. The results found that the majority of respondents were male with the age of 31-45 years old. Most of them completed a bachelor’s degree and earned an average monthly income less than 15,001-25,000 baths. They had work experiences at the food industry company for more than 3 years. The results of hypothesis testing showed that the factors affecting the readiness for entering the ASEAN Economic Community: the case study of a food industry company at the statistically significant level of .05 was the managerial competency in terms of motivation and the marketing mix in terms of people, packaging, and payment channels. These factors mutually predicted the readiness for entering the ASEAN Economic Community: the case study of a food industry company for 83 percent. While the managerial competency in terms of leadership, planning, supervisory and task assignment, the human resource development, and the marketing mix in terms of product, price, place, promotion, physical evidence, and process did not affect the readiness for entering the ASEAN Economic Community: the case study of a food industry company.
Description: การค้นคว้าอิสระ(บธ.ม)-บัณทิตวิทยาลัย มหาวิทยาลัยกรุงเทพ,2557
Advisor(s): นิตนา ฐานิตธนกร
URI: http://dspace.bu.ac.th/jspui/handle/123456789/1733
Appears in Collections:Independent Studies - Master
Independent Studies

Files in This Item:

File Description SizeFormat
chutikarn_kans.pdf5.25 MBAdobe PDFView/Open
View Statistics

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.

 

  DSpace Software Copyright © 2002-2010  Duraspace - Feedback