DSpace
 

DSpace at Bangkok University >
Graduate School >
Master Degree >
Independent Studies - Master >

Please use this identifier to cite or link to this item: http://dspace.bu.ac.th/jspui/handle/123456789/5002

Title: แผนธุรกิจ อาหารชุดพร้อมปรุงเพื่อสุขภาพ กินดี มีสุข
Other Titles: Production and distribution business plan for “Kin Dee Mee Suk ready-to-cook meal sets”
Authors: ศิริยาภรณ์ วิไลลักษณ์
Keywords: อาหารพร้อมปรุง
อาหารเพื่อสุขภาพ
อาหารออร์แกนิค
Ready-to-Cook Food
Healthy Food
Organic Food
Issue Date: 2564
Publisher: มหาวิทยาลัยกรุงเทพ
Abstract: ในสถานการณ์ปัจจุบันวงการธุรกิจอาหาร ได้เติบโตขึ้นอย่างมาก จากการศึกษาพฤติกรรมการบริโภคอาหารของผู้บริโภคยุคปัจจุบัน โดยพบว่า ผู้คนส่วนใหญ่ยังนิยมทำอาหารรับประทานเองที่บ้านสูงถึง 87 เปอร์เซ็นต์ แต่สิ่งที่เปลี่ยน คือ เมื่อมีเทคโนโลยีออนไลน์เข้ามา มีการหันมาสั่งผ่านออนไลน์มากขึ้น โดยเฉพาะธุรกิจอาหารจัดส่ง Delivery ได้เข้ามากระตุ้นผู้บริโภคคนไทย ให้มีพฤติกรรมการสั่งอาหารออนไลน์มารับประทานกันมากขึ้น และเป็นการปรับตัวของธุรกิจร้านอาหารในช่วงสถานการณ์การระบาดของ Covid-19 จึงทำให้ผู้บริโภคให้ความสำคัญกับอาหารมากขึ้นร้อยละ 70.94 เซตอาหารพร้อมปรุง กินดี มีสุข จึงได้ตอบโจทย์ทั้งผู้บริโภคในด้านการอำนวยความสะดวกสบาย และตอบโจทย์ผู้ประกอบการในสถานการณ์เช่นนี้ เนื่องจากเป็นบริการจัดส่งอาหาร โดยที่ลูกค้าไม่จำเป็นต้องออกมาเสี่ยงเพื่อรับอาหาร ทำให้มั่นใจในเรื่องของความปลอดภัย ความสะอาด ความสะดวกสบาย และลูกค้ายังสามารถเลือกซื้ออาหารที่ตนเองสนใจได้หลากหลาย และผู้ประกอบการยังสามารถเข้าถึงลูกค้าได้ง่ายขึ้น และกว้างขึ้น แผนธุรกิจอาหารพร้อมปรุงเพื่อสุขภาพ ฉบับนี้จัดทำขึ้นเพื่อจุดประสงค์ในการดำเนินธุรกิจอาหารจัดส่ง Delivery ในรูปแบบพร้อมปรุงและเน้นสุขภาพให้ผู้บริโภคได้เลือกอุดหนุน ทางเลือกหนึ่งของผู้บริโภคที่ต้องการรับประทานอาหารไทยโดยไม่ต้อง เสียเวลา และยุ่งยากในการปรุงอาหาร คือ อาหารพร้อมปรุง ที่เน้นไปด้านสุขภาพ ผักที่ปลอดสารพิษ และส่วนผสมที่นำมาใช้ผลิตอาหารสำเร็จรูปต่าง ๆ จึงทำให้ผู้ประกอบการอาหารมีการลงทุน พัฒนาและคิดค้นผลิตภัณฑ์อาหารที่เน้นความเป็นธรรมชาติ ผ่านการปรุงแต่งน้อย มาจากแหล่งผลิตที่มีคุณภาพและปลอดภัย โดยเราเลือกที่จะเสนอสินค้าประเภท Ready to Cook อาหารพร้อมปรุงของทางร้านมี 5 ประเภทด้วยกัน ได้แก่ ยำปลาดุกฟู แกงส้มผักรวม แกงเขียวหวานไก่ ปลาดุกแดดเดียว และชุดสุกี้ Vegan เพื่อตอบสนองไลฟ์สไตล์ผู้บริโภค ในปัจจุบันที่ชอบความสะดวกสบายในการรับประทานอาหาร แต่คำนึงถึงประโยชน์ด้านสุขภาพด้วย ทั้งนี้แผนธุรกิจอาหารพร้อมปรุงเพื่อสุขภาพ Delivery ผู้ประกอบการมุ่งเน้นในเรื่องการการจัดการการร้านใช้เงินลงทุนเริ่มต้นที่ 1,000,000 บาท มีมูลค่าสุทธิของกิจการมีค่าเท่ากับ 197,891.39 บาท มีอัตราผลตอบแทนภายใน 20.35% และมีระยะเวลาคืนทุน 1 ปี 6 เดือน และมุ่งเน้นรักษาคุณภาพ ความปลอดภัยที่ผู้บริโภคจะได้รับหลังจากการซื้อสินค้าและบริการ ซึ่งย่อมทำให้ธุรกิจเจริญเติบโตอย่างต่อเนื่องและมีความยั่งยืนได้ในอนาคต
In the current situation, the food service businesses have grown greatly. According to the study of the today’s consumer eating behavior, it was found that the majority of consumers prefer to cook at home as high as 87 percent. However, what has changed is that with the introduction of online technology, consumers are turning to order food online. Especially, the food delivery businesses have stimulated Thai consumers to have behavior of ordering food online. In addition, it is an adjustment of the restaurant businesses during the COVID-19 pandemic situation. Thus, it causes consumers to pay more attention to food, accounting for 70.94 percent. Kin Dee Mee Suk ready-to-cook meal sets therefore respond to both customers in terms of convenience and operators in this situation because it is a food delivery service without customer need of taking risks to receive food. This ensures in terms of safety, cleanliness, and convenience. Furthermore, customers can also buy a variety of food that they are interested in, and operators can also reach customers more easily and widely. Ready-to-cook and healthy food business plan is conduct for the purpose of operating a ready-to-cook and healthy food delivery business for customers to choose from. Moreover, one option for customers who need to eat Thai food in a quick manner without hassle of cooking is ready-to-cook and healthy meals using organic vegetables as ingredients for cooking various ready-to-eat meals. Thus, many entrepreneurs invest, develop, and create food products focused on naturalness, less food additives, and coming from quality and safe production sources. Ready-to-cook food product are chosen to offer. 5 types of ready-to-cook meals from the restaurant are as follows: Crispy Catfish Salad, Orange Curry, Green Curry Chicken, Dried Catfish, and Vegan Sukiyaki Kit to meet the current lifestyle of consumers who like eating conveniently while being conscious of the health benefits. In this regard, ready-to-cook and healthy food (delivery) business plan is focused on restaurant management by entrepreneurs, with the investment starting at 1,000,000 baht, a net worth of 197,891.39 baht, an internal rate of return of 20.35 percent, and a payback period of 1 year 6 months. In addition, the business will be focused on maintaining quality and providing consumers with safety after buying goods and services, which will result in the continuously prosperous and sustainable business in the future.
Description: การค้นคว้าอิสระ (กจ.ม.)--สาขาวิชาความเป็นผู้ประกอบการ บัณฑิตวิทยาลัย มหาวิทยาลัยกรุงเทพ, 2564
Advisor(s): สุชาติ ไตรภพสกุล
URI: http://dspace.bu.ac.th/jspui/handle/123456789/5002
Appears in Collections:Independent Studies - Master

Files in This Item:

File Description SizeFormat
siriyaporn_vila.pdf4.01 MBAdobe PDFView/Open
View Statistics

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.

 

  DSpace Software Copyright © 2002-2010  Duraspace - Feedback