DSpace at Bangkok University >
Cluster of Business & Management >
School of Business Administration >
Master Degree >
Independent Studies >
Please use this identifier to cite or link to this item:
http://dspace.bu.ac.th/jspui/handle/123456789/919
|
Title: | ปัจจัยที่กำหนดความสามารถในการทำกำไรของธุรกิจอาหารและเครื่องดื่มในตลาดหลักทรัพย์แห่งประเทศไทย |
Other Titles: | The factors determining profitability of food and beverage business listed in the Stock Exchange of Thailand |
Authors: | จุฑามาส จรุงกลิ่น |
Keywords: | ธุรกิจอาหารและเครื่องดื่ม การทำกำไร ความสามารถในการทำกำไร ตลาดหลักทรัพย์แห่งประเทศไทย |
Issue Date: | 2555 |
Publisher: | มหาวิทยาลัยกรุงเทพ |
Abstract: | งานวิจัยเรื่องนี้มีวัตถุประสงค์เพื่อวิเคราะห์ความสามารถในการทำกำไรของธุรกิจอาหารและเครื่องดื่มที่จดทะเบียนในตลาดหลักทรัพย์แห่งประเทศไทยจำนวน 17 บริษัท ระหว่างปี พ.ศ. 2549-2553 รวมทั้งสิ้น 85 ข้อมูล ซึ่งวัดโดย อัตราส่วนของกำไรสุทธิต่อยอดขาย นอกจากนี้ยังทำเพื่อวิเคราะห์ปัจจัยที่กำหนดความสามารถในการทำกำไรของธุรกิจอาหารและเครื่องดื่มที่จดทะเบียนในตลาดหลักทรัพย์แห่งประเทศไทยโดยอาศัยการวิเคราะห์การถดถอยพหุคูณอีกด้วย
จากการศึกษาพบว่า ความสามารถในการทำกำไรของธุรกิจอาหารและเครื่องดื่มที่จดทะเบียนในตลาดหลักทรัพย์แห่งประเทศไทยโดยเฉลี่ยมีระดับที่ไม่สูงมากนักและแต่มีแนวโน้มเพิ่มขึ้น ทั้งนี้ จากการวิเคราะห์การถดถอยพหุคูณพบว่า ขนาดของกิจการมีอิทธิพลในเชิงบวกต่อความสามารถในการทำกำไรของธุรกิจอาหารและเครื่องดื่มที่จดทะเบียนในตลาดหลักทรัพย์แห่งประเทศไทย ในขณะที่ประสิทธิภาพของพนักงานมีอิทธิพลในเชิงลบต่อความสามารถในการทำกำไร นอกจากนี้ ยังพบว่าบริษัทที่ผลิตอาหารและเครื่องดื่มมีความสามารถในการทำกำไรต่ำกว่าบริษัทที่ผลิตวัตถุดิบ อย่างไรก็ตาม พบว่าต้นทุนของวัตถุดิบ สภาพคล่อง ประสิทธิภาพการดำเนินงาน และความเข้มแข็งของเงินทุน ไม่มีผลกระทบต่อความสามารถในการทำกำไรของธุรกิจอาหารและเครื่องดื่มที่จดทะเบียนในตลาดหลักทรัพย์แห่งประเทศไทย The main objective of this research was to examine the profitability of 17 food and
beverage companies listed in the Stock Exchange of Thailand during 2006-2010 (85 sets of
information) by reviewing the net profit margin. Another objective was to study factors
determining the profitability of those companies by conducting the Multiple Regression Analysis.
The results of the study revealed that the average profitability of the food and beverage
businesses listed in the Stock Exchange of Thailand was not very high, but likely to be increasing.
The multiple regression analysis showed that business’s size had a positive influence on its
profitability. On the other hand, staff efficiency had a negative influence on the profitability. In
addition, it was found that the companies that made food and beverages had a lower profitability
than the companies that supplied the raw materials. Finally, the cost of raw materials, liquidity,
work efficiency, and capital strength had no impact on the profitability of food and beverage
companies listed in the Stock Exchange of Thailand. |
Description: | การศึกษาเฉพาะบุคคล (บธ.ม.)--บัณฑิตวิทยาลัย มหวิทยาลัยกรุงเทพ, 2554 |
Subjects: | อุตสาหกรรมอาหาร--ไทย--วิจัย อุตสาหกรรมเครื่องดื่ม--ไทย--วิจัย ตลาดหลักทรัพย์แห่งประเทศไทย--วิจัย |
Advisor(s): | ศุภเจตน์ จันทร์สาส์น |
URI: | http://dspace2.bu.ac.th/jspui/handle/123456789/919 |
Appears in Collections: | Independent Studies - Master Independent Studies
|
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.
|