DSpace
 

DSpace at Bangkok University >
Graduate School >
Master Degree >
Independent Studies - Master >

Please use this identifier to cite or link to this item: http://dspace.bu.ac.th/jspui/handle/123456789/2340

Title: แผนธุรกิจร้านอาหารเพื่อสุขภาพ “บ้านผักบุ้ง”
Other Titles: Business Plan for Food for Health by “Bann Pakbung”
Authors: ธัญวรรณ จิระประเสริฐศักดิ์
Keywords: การวิเคราะห์ปัจจัยแวดล้อมภายใน
Issue Date: 2559
Publisher: มหาวิทยาลัยกรุงเทพ
Abstract: แผนธุรกิจได้จัดทำขึ้นสำหรับธุรกิจประเภทร้านอาหารเพื่อสุขภาพ “บ้านผักบุ้ง” โดยเป็นการดำเนินธุรกิจใหม่ เทคนิคและวิธีการจัดทำแผน คือ การวิเคราะห์ปัจจัยแวดล้อมทาง ธุรกิจ การวิเคราะห์การแข่งขัน และการสำรวจที่ใช้การสัมภาษณ์เชิงลึกโดยใช้วิธีการสุ่มตัวอย่าง แบบสะดวก ผลการวิเคราะห์จากปัจจัยแวดล้อมภายในจุดแข็ง คือ เป็นร้านอาหารสุขภาพร้านแรก และร้านเดียวในจังหวัดสุราษฎร์ธานี อีกทั้งทำเลที่ตั้งของร้านมีเหมาะสมและใกล้กลุ่มเป้าหมาย จุดอ่อน คือ ร้านอาหารเพื่อสุขภาพ “บ้านผักบุ้ง” เป็นธุรกิจเปิดใหม่ยังไม่เป็นที่รู้จัก อีกทั้งผู้บริหาร เป็นมือใหม่ขาดประสบการณ์ ผลการวิเคราะห์จากปัจจัยภายนอกพบว่าโอกาส คือ ผู้บริโภคทาน อาหารนอกบ้านมากขึ้น และหันมาใส่ใจสุขภาพกันมากขึ้นทำให้อาหารสุขภาพเป็นที่ต้องการ อุปสรรค คือ ผู้บริโภคบางกลุ่มยังคิดแง่ลบกับอาหารสุขภาพ และผลกระทบจากเศรษฐกิจที่มีแนว โน้มตกต่ำทำให้การใช้จ่ายของผู้บริโภคลดลง สภาพการแข่งขันของธุรกิจนี้ ระดับของการแข่งขันถือว่าอยู่ในระดับสูง เนื่องจากคู่แข่ง ทางอ้อมเดิมมีอยู่มากมาย และมีแนวโน้มว่าในอนาคตจะมีการเพิ่มขึ้นของคู่ทางตรง ทำให้มีคู่แข่ง กระจายตัวอยู่ในทุกๆพื้นที่จะทำให้ผู้บริโภคมีทางเลือกที่จะใช้บริการได้มากและง่ายขึ้น ข้อได้เปรียบ คู่แข่งขัน คือ ความเป็นร้านอาหารเพื่อสุขภาพอย่างแท้จริง แห่งเดียวในพื้นที่จังหวัดสุราษฎร์ธานี มีการใช้วัตถุดิบที่มีคุณภาพพิถีพิถีตั้งแต่ขั้นตอนการคัดเลือกสินค้าวัตถุดิบ ขั้นตอนการปรุงอาหาร รวมไปถึงการคำนวณค่าสารอาหารและแคลลอรี่ในแต่ละเมนู เพื่ออำนวยความสะดวกสบายให้แก่ ผู้บริโภค กลยุทธ์ที่สำคัญในการทำธุรกิจ คือ กลยุทธ์การพัฒนาความแปลกใหม่ของเมนูอาหาร กลยุทธ์การบริการ กลยุทธ์การจัดโปรโมชั่นส่งเสริมการขาย การวิเคราะห์งบประมาณการลงทุน ธุรกิจร้านอาหารเพื่อสุขภาพ “บ้านผักบุ้ง” มีความน่า ลงทุน พบได้จากในการวิเคราะห์นี้ %IRR อยู่ที่ 34% มูลค่าปัจจุบันสุทธิ NPV อยู่ที่ 162,368.56 บาท ธุรกิจนี้มีระยะเวลา 2.285 ปี หรือ 2 ปี 4 เดือน 25 วัน
The business plan was written for healthy cuisine restaurant “Bann pakbung” whit was the new business. The techniques and methods of this business plan were the environmental factors analysis, competitive analysis, and the survey, using the in –depth interview. The sampling method was a convenience sampling. The results of internal factors analysis pointed out that the strengths of the business were the first and only healthy restaurant in SuratThani Province, and the location of the restaurant was appropriate and close to the target consumers. However, the executives of the restaurant were lack of experiences, as well as, the healthy business was new and unfamiliar to customers were the weaknesses of this business. The results of external factors analysis showed that the opportunities of the business were the upward trend of eating out and consumers took more concern about their healthy. While, the threats of the business were negative views on healthy cosines of some consumers and the effect of the economic slowdown, therefore the consumption rate was decreased. The competitive environment of this business was high because there were indirect competitors in various areas and likely to increase in the future, therefore consumers had more choices and more convenience. On the other hand, the advantage of this business was the only authentic healthy restaurant in SuratThani Province that meticulously took care of every process from selecting ingredients to cooking and having calories and nutrition index available in each dish. The key strategies of this business were the new menu development, the service strategy and the sales promotion. According to the capital budgeting analysis, the ‘Bann Pang Bung’ healthy restaurant was investment attractiveness because the internal rate of return (IRR) was at 34% and the netpresentvalue (NPV) is 162,368.56baht. Thisbusinesswas 2.285 yearoldor 2 years 4 monthsand 25 daysold.
Description: การค้นคว้าอิสระ (บธ.ม.)--สาขาวิชาวิสาหกิจขนาดกลางและขนาดย่อม บัณฑิตวิทยาลัย มหาวิทยาลัยกรุงเทพ,2557
Advisor(s): สุทธิภัทร อัศววิชัยโรจน์
URI: http://dspace.bu.ac.th/jspui/handle/123456789/2340
Appears in Collections:Independent Studies - Master

Files in This Item:

File Description SizeFormat
thanyawan_jira.pdf2.82 MBAdobe PDFView/Open
View Statistics

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.

 

  DSpace Software Copyright © 2002-2010  Duraspace - Feedback