DSpace
 

DSpace at Bangkok University >
Graduate School >
Master Degree >
Independent Studies - Master >

Please use this identifier to cite or link to this item: http://dspace.bu.ac.th/jspui/handle/123456789/2339

Title: แผนธุรกิจร้านบุฟเฟต์อาหารทะเล “เจอนี่”
Other Titles: Business Plan for “Journey - Seafood Buffet”
Authors: พงศกร เต็มสิรินันท์
Keywords: การวิเคราะห์จุดแข็ง จุดอ่อน
ปัจจัยแวดล้อมภายในและภายนอก
Issue Date: 2559
Publisher: มหาวิทยาลัยกรุงเทพ
Abstract: แผนธุรกิจได้จัดทาขึ้นสาหรับธุรกิจประเภทร้านบุฟเฟต์อาหารทะเล “เจอนี่” โดยเป็นการดำเนินธุรกิจใหม่เทคนิคและวิธีการจัดทำแผนคือการวิเคราะห์ปัจจัยแวดล้อมทางธุรกิจการวิเคราะห์การแข่งขันและการสำรวจที่ใช้การสัมภาษณ์เชิงลึกโดยใช้วิธีการสุ่มตัวอย่างแบบสะดวก ผลการวิเคราะห์จากปัจจัยแวดล้อมภายในจุดแข็งคือการตบแต่งร้านที่ทำให้ต่างจากคู่แข่งโดยมีธีมเป็นการผจญภัยในท้องทะเลและรวมไปถึงการคัดสรรวัตถุดิบที่สดใหม่มีคุณภาพจุดอ่อนคือร้านบุฟเฟต์อาหารทะเล “เจอนี่” เป็นธุรกิจเปิดใหม่ยังไม่เป็นที่รู้จักอีกทั้งผู้บริหารเป็นมือใหม่ขาดประสบการณ์ในการบริหารผลการวิเคราะห์จากปัจจัยภายนอกพบว่าโอกาสคือในจังหวัดสุราษฎร์-ธานียังไม่มีธุรกิจร้านบุฟเฟต์อาหารทะเลเปิดให้บริการอุปสรรคคือต้นทุนของอาหารทะเลที่สูงทำให้ผู้บริโภคบางกลุ่มไม่กล้าเข้ามาใช้บริการ สภาพการแข่งขันของธุรกิจนี้ระดับของการแข่งขันถือว่าอยู่ในระดับสูงเนื่องจากคู่แข่งทางอ้อมเดิมมีอยู่มากและมีแนวโน้มว่าในอนาคตจะมีการเพิ่มขึ้นของคู่ทางตรงทำให้ผู้บริโภคมีทางเลือกมากขึ้นข้อได้เปรียบคู่แข่งขันคือเป็นร้านบุฟเฟต์อาหารทะเลเจ้าแรกของจังหวัดสุราษฎร์ธานีมีการคัดสรรวัตถุดิบที่สดใหม่จากแหล่งวัตถุดิบที่เชื่อถือได้การบริการที่ใส่ใจและการตกแต่งร้านมีเรื่องราวเป็นการผจญภัยที่น่าดึงดูดกลยุทธ์ที่สำคัญในการทำธุรกิจคือกลยุทธ์การการเสนอความแปลกใหม่ของวัตถุดิบกลยุทธ์สื่อสารให้ถึงกลุ่มเป้าหมายผ่านทางสื่อสังคมออนไลน์กลยุทธ์ด้านการบริการที่ดีและแปลกใหม่ การวิเคราะห์งบประมาณการลงทุน ร้านบุฟเฟต์อาหารทะเล “เจอนี่” มีความน่าลงทุนพบ ได้จากในการวิเคราะห์นี้ %IRR อยู่ที่ 31% มูลค่าปัจจุบันสุทธิ NPV อยู่ที่ 59,901.02 บาทธุรกิจนี้ มีระยะเวลา 1.992 ปีหรือ 2 ปี 2 วัน
This business plan was written for the ‘Journey’ seafood buffet restaurant that was a new business. Techniques and methods were the business environmental factors analysis, the competitive analysis and the survey by conducting the in-depth interview, using the convenience sampling. The result of internal environmental factors analysis found that the strength of this business was the decoration of the restaurant that different from its competitors, ‘the adventure in the sea was a decoration theme of the restaurant. In addition, fresh and quality of ingredients used was also the restaurant’s strength. The weaknesses were the Journey seafood buffet restaurant was very new and not yet well-known to consumers, and the executives of the restaurant were lack of experience in management. Turning to the external environmental factors analysis, the opportunity of this restaurant was the only seafood buffet restaurant in SuratThani province. While the threat was the high cost of raw seafood, therefore the restaurant was not a choice for some customers. The competitive level of this business was high due to there were a lot of indirect competitors in the market and direct competitors that were likely to increase in the future, providing more choices to consumers. The advantages were being the first seafood buffet restaurant in SuratThani province, using fresh and quality ingredient from reliable suppliers, fair services, and the attractive decoration theme. The key strategies were the variety of ingredients, the online communication strategy, and the exotic and excellent service strategy. The capital budget analysis of the Journey seafood buffet restaurant found that this business was investment attractiveness, which the internal rate of return (IRR) of this business was at 31% and the net present value (NPV) is 59,901.02 baht. This business was 1.992 year old or 2 years 2 days.
Description: การค้นคว้าอิสระ (บธ.ม.)--สาขาวิชาวิสาหกิจขนาดกลางและขนาดย่อม บัณฑิตวิทยาลัย มหาวิทยาลัยกรุงเทพ,2557
Advisor(s): สุทธิภัทร อัศววิชัยโรจน์
URI: http://dspace.bu.ac.th/jspui/handle/123456789/2339
Appears in Collections:Independent Studies - Master

Files in This Item:

File Description SizeFormat
pongsakorn_tems.pdf3.14 MBAdobe PDFView/Open
View Statistics

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.

 

  DSpace Software Copyright © 2002-2010  Duraspace - Feedback