DSpace
 

DSpace at Bangkok University >
Graduate School >
Master Degree >
Independent Studies - Master >

Please use this identifier to cite or link to this item: http://dspace.bu.ac.th/jspui/handle/123456789/5190

Title: การศึกษารูปแบบเนื้อหาที่มีประสิทธิผลต่อการมีส่วนร่วมบนเครือข่ายแพลตฟอร์มเฟซบุ๊ก (Facebook) ของเพจร้านอาหารเพื่อสุขภาพ Platform 6
Other Titles: The study of content marketing influencing on Facebook engagement for the Healthy Food Store, Platform 6
Authors: มุทิตา ศรีนครา
Keywords: คอนเทนต์
ออนไลน์มาเก็ตติ้ง
Facebook Ads
advertising media
Issue Date: 2565
Publisher: มหาวิทยาลัยกรุงเทพ
Abstract: การศึกษาวิจัยเชิงทดลองเรื่อง “การศึกษารูปแบบเนื้อหาที่มีประสิทธิผลต่อการมีส่วนร่วมบนเครือข่ายแพลตฟอร์มเฟซบุ๊ก (Facebook) ของเพจร้านอาหารเพื่อสุขภาพ Platform 6” ร้านอาหารภายใต้ความดูแลของ บริษัท สัมมา จำกัด โดยมีวัตถุประสงค์เพื่อศึกษาพฤติกรรมของผู้บริโภคที่รับประทานอาหารสุขภาพ และศึกษาแนวทางเนื้อหา ภาพ และการโฆษณาผ่านทาง Facebook Ads ที่สามารถสร้างการรับรู้ และการมีส่วนร่วมได้อย่างมีประสิทธิผล โดยมีการเก็บข้อมูลจากสัมภาษณ์เชิงลึกกับกลุ่มตัวอย่าง จำนวน 6 คน และจากการโฆษณาผ่าน Facebook Ads ได้แก่ การเข้าถึง, อิมเพรสชัน, ผลลัพธ์, ต้นทุนต่อผลลัพธ์ และจำนวนเงินที่ใช้จ่ายในการโฆษณา จากการสัมภาษณ์เชิงลึกและการโฆษณาผ่าน Facebook Ads พบว่า ผู้เข้ารับการสัมภาษณ์ร้อยละ 100 เป็นเพศหญิง อายุ 29-45 ปี ร้อยละ 80 เป็นผู้ที่สนใจดูแลสุขภาพ โดยมีวัตถุประสงค์และความสนใจอาหารสุขภาพเนื่องจากการเกิดภาวะอ้วนและต้องการลดน้ำหนัก ซึ่งค่าใช้จ่ายต่อครั้งในการซื้ออาหารเพื่อสุขภาพอยู่ที่ 150-500 บาท ส่วนใหญ่ไม่มีการสั่งอาหารผ่านช่องทาง Facebook แต่มีการเข้าไปดูแล้วทำการเลือกซื้อผ่านหน้าร้านโดยตรง ในด้านเนื้อหาและสื่อ พบว่า รูปภาพเป็นสื่อที่ผู้เข้ารับการสัมภาษณ์ระบุว่าเป็นสื่อที่มีความน่าสนใจมากที่สุด อีกทั้งสื่อที่เป็นรูปภาพจะทำให้มีการเข้าถึงและมีส่วนร่วมมากที่สุดเช่นเดียวกัน ในส่วนด้านการโฆษณาผ่านช่องทาง Facebook Ads จำนวน 5 แคมเปญ แคมเปญละ 3 วัน ประกอบด้วย ภาพเดี่ยว 2 แคมเปญ, อัลบั้มภาพ 2 แคมเปญ และวิดีโอ 1 แคมเปญ พบว่า การเข้าถึงในการโฆษณาแคมเปญที่ 4 วิดีโอ มีค่าเฉลี่ยในการเข้าถึงและอิมเพรสชันมากที่สุด ที่ 2,536.30 และ 3,465.00 ครั้งต่อวันตามลำดับ และแคมเปญที่ 5 ภาพเดี่ยว มีค่าเฉลี่ยในการเข้าถึงและอิมเพรสชันน้อยที่สุด ที่ 497.33 และ 592.33 ครั้งต่อวันตามลำดับ ในส่วนของผลลัพธ์การโฆษณาซึ่งประกอบด้วยการมีส่วนร่วมในรูปภาพและการคลิกในวิดีโอ พบว่า ในการโฆษณาแคมเปญที่ 1 อัลบั้มภาพ มีค่าเฉลี่ยของผลลัพธ์มากที่สุด และแคมเปญที่ 4 วิดีโอ มีค่าเฉลี่ยของผลลัพธ์น้อยที่สุด ที่ 80.67 และ 6.67 ครั้งต่อวันตามลำดับ ข้อมูลของต้นทุนต่อผลลัพธ์นั้น พบว่า ในการโฆษณาแคมเปญที่ 4 วิดีโอ มีค่าเฉลี่ยต้นทุนต่อผลลัพธ์มากที่สุด แสดงให้เห็นว่าการโฆษณานั้นต้องใช้จำนวนเงินมากกว่าการโฆษณาอื่นเพื่อให้ได้ผลลัพธ์ โดยต้นทุนต่อผลลัพธ์ของแคมเปญที่ 4 วิดีโอ อยู่ที่ 20.60 และการโฆษณาแคมเปญที่ 1 อัลบั้มภาพ มีค่าเฉลี่ยต้นทุนต่อผลลัพธ์น้อยที่สุด ที่ 1.45
This study entitled "The study of content marketing on Facebook engagement for the Healthy Food Store, Platform 6, which is under the supervision of Samma Co., Ltd is an experimental-based study. The study aimed at 1) examining the behaviour of consumers who consume healthy food and 2) studying the content, image, and advertising via Facebook Ads that could raise awareness and engagement effectively. The data from in-depth interviews with six key informants was collected and advertising on Facebook Ads, i.e. reach, impressions, results, cost per result, and the amount of advertising expenditure was measured. According to the in-depth interviews and Facebook Ads, 100 percent of the respondents were females whose age was from 29 to 45. Eighty percent of the samples were health-conscious and interested in healthy food due to obesity and willingness to lose weight. The cost per time to purchase the nutritious food was approximately 150 - 500 Baht. Most of the samples did not order food through the Facebook. They only viewed the content via Facebook and bought the products directly through the physical store, instead. In terms of content and platforms, the images were perceived as the most interesting medium among the key informants because such images were accessible and engaging most. In regard to the five advertising campaigns via the Facebook Ads, each campaign was run for three days. In details, the two campaigns were designed for the single images, two campaigns were assigned for photo albums, and one campaign was developed for videos. The results exhibited that the highest number of reach and impression was the fourth campaign (videos), with an average of 2,536.30 times per day and 3,465.00 times per day, accordingly. Nonetheless, the fifth campaign (single images) gained the minimum reach and impressions at 497.33 and 592.33 times per day, respectively. In terms of image engagement and video clicks, it was shown that the advertising in the first campaign (photo albums) had a maximum average of 80.67 times per day. In contrast, the fourth campaign (videos) earned the lowest average of 6.67 times per day. The cost-per- view data illustrated that the fourth campaign (videos) received the highest average cost per result, indicating that advertising required a larger amount of money than did other advertising campaigns to achieve results. The cost per result of the fourth campaign (videos) was 20.60 times per day. On the contrary, the first campaign (photo albums) had the least average cost per result at 1.45 times per day.
Description: การค้นคว้าอิสระ (นศ.ม.) -- สาขาวิชาการสื่อสารการตลาดดิจิทัล บัณฑิตวิทยาลัย มหาวิทยาลัยกรุงเทพ, 2564
Subjects: ร้านอาหาร
ร้านอาหาร -- การประชาสัมพันธ์
อาหารเพื่อสุขภาพ
พฤติกรรมผู้บริโภค
การพาณิชย์อิเล็กทรอนิกส์
การตลาดอินเทอร์เน็ต
เครือข่ายสังคมออนไลน์ในธุรกิจ
สื่อสังคมออนไลน์
Advisor(s): ปฐมา สตะเวทิน
URI: http://dspace.bu.ac.th/jspui/handle/123456789/5190
Appears in Collections:Independent Studies - Master

Files in This Item:

File Description SizeFormat
mutita_srin.pdf5 MBAdobe PDFView/Open
View Statistics

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.

 

  DSpace Software Copyright © 2002-2010  Duraspace - Feedback