DSpace
 

DSpace at Bangkok University >
Graduate School >
Master Degree >
Theses >

Please use this identifier to cite or link to this item: http://dspace.bu.ac.th/jspui/handle/123456789/4206

Title: คุณสมบัติและสมรรถนะของนักศึกษาฝึกประสบการณ์ แผนกอาหารและเครื่องดื่มที่มีผลต่อ ความพึงพอใจของสถานประกอบการด้านธุรกิจโรงแรมระดับ 4 – 5 ดาว ในกรุงเทพมหานคร
Other Titles: The Characteristics and Competencies of interns in Food and Beverage Department Influencing on the satisfaction of the Establishments 0f 4 to 5-star hotel business in Bangkok.
Authors: พุฒิโชติ ทองมอญ
Issue Date: 2562
Publisher: มหาวิทยาลัยกรุงเทพ
Abstract: การศึกษาวิจัยครั้งนี้ มีวัตถุประสงค์ 1. เพื่อศึกษาคุณสมบัติของนักศึกษาที่ฝึกประสบการณ์แผนกอาหารและเครื่องดื่มที่มีอิทธิพลต่อความพึงพอใจของสถานประกอบการด้านธุรกิจโรงแรมระดับ 4-5 ดาว ในกรุงเทพมหานคร 2. เพื่อศึกษาสมรรถนะตามข้อตกลงยอมรับร่วมกันในคุณสมบัติของบุคลากรวิชาชีพท่องเที่ยวแห่งอาเซียนของนักศึกษาที่ฝึกประสบการณ์แผนกอาหารและเครื่องดื่มที่มีอิทธิพลต่อความพึงพอใจของสถานประกอบการด้านธุรกิจโรงแรม ระดับ 4-5 ดาว ในเขตกรุงเทพมหานคร กลุ่มตัวอย่าง ได้แก่ ธุรกิจโรงแรมระดับ 4-5 ดาว ในกรุงเทพมหานครที่เป็นสมาชิกสมาคมโรงแรมไทย จำนวน 43 โรงแรม เครื่องมือที่ใช้ คือ แบบสอบถาม และแบบสัมภาษณ์แบบมีโครงสร้างในการสอบถามเชิงลึก สถิติที่ใช้ในการวิเคราะห์ข้อมูล ได้แก่ ค่าความถี่ ค่าร้อยละ ค่าเฉลี่ย ค่าส่วนเบี่ยงเบนมาตรฐาน ค่าการวิเคราะห์การถดถอยแบบพหุคูณ การทดสอบค่าที (t-test) และการทดสอบค่าเอฟ (f-test) ผลการวิจัยพบว่า 1. คุณสมบัติของนักศึกษาที่ฝึกประสบการณ์แผนกอาหารและเครื่องดื่มมีอิทธิพลต่อความพึงพอใจของสถานประกอบการด้านธุรกิจโรงแรม ระดับ 4-5 ดาว ในเขตกรุงเทพมหานคร อย่างมีนัยสำคัญทางสถิติ 0.05 โดยตัวแปรคุณสมบัติด้านความรู้ มีขนาดอิทธิพลเท่ากับ 0.719 รองลงมา คือ ตัวแปรคุณสมบัติด้านบุคลิกภาพ ที่มีอิทธิพลเท่ากับ -0.165 และตัวแปรคุณสมบัติด้านทักษะ มีขนาดอิทธิพลเท่ากับ -0.245 ตามลำดับ 2. สมรรถนะตามข้อตกลงยอมรับร่วมกันในคุณสมบัติของบุคลากรวิชาชีพท่องเที่ยวแห่งอาเซียนของนักศึกษาที่ฝึกประสบการณ์แผนกอาหารและเครื่องดื่มมีอิทธิพลต่อความพึงพอใจของสถานประกอบการด้านธุรกิจโรงแรมระดับ 4-5 ดาว ในกรุงเทพมหานคร อย่างมีนัยสำคัญทางสถิติ 0.05 โดยตัวแปรคุณสมบัติด้านทักษะ มีขนาดอิทธิพลเท่ากับ 0.977 รองลงมาคือตัวแปรคุณสมบัติด้านทัศนคติ ที่มีอิทธิพลเท่ากับ 0.944 และตัวแปรคุณสมบัติด้านความรู้ มีขนาดอิทธิพลเท่ากับ 0.941 ตามลำดับ
The purposes of this research study were: 1) to study characteristics of Interns in Food and Beverage department influencing on the satisfaction of 4 to 5-star hotel business in Bangkok 2) to examine competencies of interns, in Food and Beverage department, in accordance with ASEAN Mutual Recognition Arrangement (MRA) on Tourism Professionals influencing on the satisfaction of 4 to 5-star hotel business in Bangkok. The samples used in this research were 43 establishments of 4 to 5-star hotel businesses which are members of Thai Hotel Association in Bangkok. The research instruments were questionnaires and structured in-depth interviews. The statistics for analyzing the data were frequency, percentage, mean, standard deviation, multiple regression, T- test, and F – test. The research findings showed that 1. Characteristics of Intern students in Food and Beverage department influencing on the satisfaction of 4-5 star hotel business in Bangkok; statistically significance at 0.05, knowledge followed by personality and skills have an influence size of 0.719, -0.165, and -0.245 respectively 2. Competencies of intern students in accordance with ASEAN Mutual Recognition Arrangement (MRA) on Tourism Professionals influencing on the satisfaction of 4-5 star hotel business in Bangkok; statistically significance at 0.05, skills followed by attitude and knowledge have an influence size of 0.977, 0.944, and 0.941 respectively.
Description: วิทยานิพนธ์ (ศศ.ม.) -- สาขาวิชาการจัดการอุตสาหกรรมการบริการและการท่องเที่ยว บัณฑิตวิทยาลัยมหาวิทยาลัยกรุงเทพ, 2561
Subjects: อุตสาหกรรมโรงแรม
การจัดการโรงแรม
โรงแรม
พนักงานโรงแรม
Advisor(s): สุชาดา เจริญพันธุ์ศิริกุล
กาญจนา ส่งวัฒนา
URI: http://dspace.bu.ac.th/jspui/handle/123456789/4206
Appears in Collections:Theses
Theses

Files in This Item:

File Description SizeFormat
putichot_tong.pdf4.8 MBAdobe PDFView/Open
View Statistics

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.

 

  DSpace Software Copyright © 2002-2010  Duraspace - Feedback